top of page

Lockheed SR-71 Blackbird

Soğuk Savaş’ın simgelerinden biri olan Lockheed SR-71, ABD tarafından Lockheed Martin şirketine yaptırılmıştır. 1960’lı yılların başında tasarımına başlanan jetin üretilmesi 1966 yılını bulmuştur. Radarlardan kaçmasını sağlayan siyah rengi ve gizli görevler üzerine üretilmesi yüzünden Blackbird lakabını almıştır. Üretiminden günümüze hala en hızlı jet uçak unvanını korumaktadır.




U-2 Krizi Uçağın Üretimini Tetikledi


SR-71 üretilip kullanıma sunulmadan önce ABD ordusu tarafından Lockheed U-2, nam-ı diğer Dragon Lady, model uçaklar kullanılıyordu. Fakat U-2, ABD’nin İncirlik Üssü’nden kalkış yaptıktan sonra, SSCB üzerinde keşif yaptığı esnada Sovyetler tarafından düşürülmüştür. Bu olaydan sonra ABD, çok daha hızlı ve düşürülemeyecek bir uçak üretmeye karar vermiştir ve SR-71’in temelleri böyle atılmıştır.




Blackbird’ün Geliştirilme Süreci ve Genel Hatları


Uçağın tasarımcısı, aynı zamanda U-2’nin de tasarımcısı olan Kelly Johnson’dı. O ve ekibi 20 ay gibi bir sürede uçağı uçacak seviyeye getirmeye başardılar. Hızıyla ve radarlara yakalanmamasıyla özdeşleşen Blackbird, mach 3(3500 km/saat) süratte ve 95000 feet yükseklikte uçabiliyordu. Ancak uçağı asıl rakiplerinden ayıran özelliği bu hızını çok uzun süreler muhafaza edebilmesidir. Yapılan bazı testlerde uçak 5682 km/saatten daha yüksek hızlara ulaşmış ve uçağın dış gövdesinin sıcaklığı yaklaşık 815 santigrat dereceye ulaşmıştır, buna rağmen uçağın hareket kabiliyetinde bir sorun olmamıştır. Uçağın yüksek sıcaklıklardan bu denli az etkilenmesinin sebeplerinden biri uçağın gövdesinde kullanılan malzemeden kaynaklanmaktadır. Diğer jetlerin aksine Blackbird’ün gövdesi %93 oranında titanyumdan, ki bu titanyum da Sovyet Rusya’dan temin edilmiştir, yapılmıştır. Tabii titanyum kullanmak bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. En büyük sorunlardan biri yine titanyumdan yapılması gereken yeni bir alet takımı üretilmesi gerekliliğiydi çünkü çelik aletler titanyum ile temas ettiğinde onu paramparça ediyordu.

Sorunları giderildikten sonra SR-71, ilk uçuşunu 1964’te gerçekleştirmiştir.




SR-71’in Kullanıldığı Alanlar ve Son Durumu


1960’ta Rusya ile yaşanan krizden sonra hiçbir SR–71 Rusya hava sahası üzerinden uçmadı fakat Orta Doğu, Kuzey Kore ve Vietnam gibi bölgelerde görev aldı. Görev süresince hiçbir zaman bir düşman ateşiyle düşürülmeyen Blackbird, 1995 yılında kullanımdan kaldırıldı. En son ise 1999 yılında NASA tarafından uçuruldu. Şu an ise müzelerde ziyaretçilerini bekliyor.






Kaynakça









84 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

SOLOTÜRK

AH-1 Cobra

bottom of page