1941 Yılının sonbaharında Japonya’yı koruma görevine başlayan bu kudretli gemi olağanüstü silah kapasitesi ve devasa toplarıyla Japon imparatorluğunun Pasifik'teki en büyük düşmanı olan Amerika Birleşik Devletleri’nin korkulu rüyasıydı. Öyle olmasına da şaşmamalı nitekim ABD donanmasının büyük bir kısmı Atlantik Okyanusu'ndaydı ve onları Pasifik Okyanusu'na getirmek pek de kolay olmadığından bu geminin Pasifik'te üstünlüğü ele geçireceği su götürmez bir gerçekti. Ancak bu devasa gemi savaşın sonlarına doğru üzerine gelen yüzlerce uçağa ve gemiye karşı savaşmasına rağmen bu gemi kendi görkemi gibi görkemli bir şekilde savaşarak battı.
Fotoğraf 1: Yamato göreve başlamadan önce.
Yamato’nun görev tarihçesi
1800’lü yılların sonlarında ciddi bir modernizasyon sürecine giren Japon İmparatorluğu diğer uzak doğulular gibi sıranın kendilerine geleceğini düşünmüşlerdi ve bu durum onları büyük bir korkuya sürükledi. Japon ordusunun aklına 1930’lu yıllarında bir fikir geldi buna göre Amerikalılar Pasifik'teki herhangi bir savaş anında Atlantik’teki donanmasını rahatlıkla pasifiğe getiremeyeceklerdi ayrıca kıtayı alttan da dolaşmak oldukça tehlikeli olacaktı. Japonlar Amerikalılarınkinden daha büyük ve güçlü gemiler inşa ettikleri sürece Pasifik Okyanusu'ndaki üstünlüğü ele geçireceklerini düşünüyorlardı. Bu düşüncelerin ardından 1934 yılında Yamato görevi masaya kondu ve sonunda 1937 yılında inşasına başlandı sonuç olarak bu gemi 1941 yılında denize indirildi. Denize ilk inişinde ağırlığı 65 bin ton civarındaydı ki bu ağırlık diğer bir II. Dünya Savaşı efsanesi olan Bismarck’tan 15 bin ton daha fazlaydı. Japonlar bu gemiyle gurur duyuyorlardı Yamato’yu kutsamak ve yüceltmek için burnuna saf altından yapılmış bir krizantem çiçeği konmuştu ve bu altın çiçek kilometrelerce öteden bile parıldamasıyla görülebiliyordu.
Fotoğraf 2: Geminin burnundaki krizantem çiçeği.
Yamato kendi zamanının en büyük toplarına sahipti 9 adet 460 mm’lik toplarının her biri 1.5 tonluk devasa mermileri ateşleyebiliyordu. Bu mermilerin her biri tek bir vuruşta bir destroyeri batırabilecek güçteydi. Ayrıyeten bu gemide 50 civarında 100 mm’lik ve üzeri top ve 40’a yakında uçaksavar silahı vardı. İlk başta görevi Japon anakarasını ne Pasifik Okyanusundaki önemli üsleri korumaktı. Amerikalılar Yamato’nun varlığından haberdar olur olmaz onu denizin dibine yollamak için ellerinden geleni yaptılar. 1945 yılına kadar Yamato birçok savaşa girdi birçok kez saldırıya uğradı lakin bu geminin zırh kabiliyeti inanılmaz boyuttaydı bundan dolayı bu gemiyi batıramadılar. Ancak 1945 yılına girdiğimizde Pasifik'teki durum yavaş yavaş Amerikalıların lehine doğru gitmeye başladı. Amerikalılar Japon anakarasını ele geçirmek için Okinawa’ya saldırdılar çünkü Okinawa düşerse Japon anakarası da düşerdi ve Japonların Pasifik Okyanusu'nda hiçbir hakimiyeti kalmayacaktı.
Fotoğraf 3: Okinwa’nın Japonya’ya göre konumu.
Japonların iki seçeneği kalmıştı teslim olmak ya da ölümüne savaş! Japonlar elbette 2. seçeneği seçitler. 1945’te Okinawa artık ABD ordusunun kontrolündeydi ve Japonların bu adayı ne olursa olsun geri almaları gerekiyordu. Ancak Japonların elinde Okinawa’yı kurtarabilecek ne uçak ne gemi kalmıştı bu yüzden Japonların aklına çılgın bir fikir geldi. Okinawa’yı kurtarabilmek adına bir intihar görevi hazırladılar. Tengo adındaki bu görevin yıldızı Yamato'ydu ve ona iki gemi daha eşlik edecekti. Bu gemiler Okinawa’ya gidecekti ve Yamato karaya oturtulacaktı sonrasında gemi yok edilene kadar Amerikan birliklerine ateş açılacaktı. Fakat Yamato ve yanındaki iki gemi yola çıktıktan bir süre sonra 7 Nisan 1945’te Amerikalılar tarafından fark edildi. Zaten Amerikalılar uzun zamandır Yamato'yu arıyorlardı kardeş gemisi olan Musashi’yi batırmışlardı sıra da ona gelmişti. Amerikalılar Yamato'yu fark eder etmez onu yok etmek için 335 savaş uçağından oluşan devasa boyuttaki bir uçak filosu gönderdi. Yamato’nun yüksek seviyede bir zırh koruması olduğundan denizden saldırmak pek de mantıklı değildi. Yamato Okinawa'ya hava savunması olmadan yola çıkmıştı gidişi olan ancak dönüşü olmayan bir yolculuktu ve bunu tüm mürettebat biliyordu. 7 Nisan günü 335 uçaklık devasa uçak filosu Yamato'ya doğru dalışa geçti ve 2.5 saat sürecek olan kanlı savaş başladı. Yamato Japonlar için büyük bir moral ve direnç kaynağıydı Amerikalılar bu gemiyi batırabilirlerse Japonların direncinin kırılacağını düşünüyorlardı. Gemi oldukça iyi direndi ancak Amerikalıların geminin yalnızca bir tarafına saldırma stratejisi nedeniyle Yamato sancak tarafına aldığı 13 torpido ve 6 topun etkisiyle yoğun bir savaşın ardından battı.
Fotoğraf 4: Yamato seyir halinde.
Teknik Özellikler
Uzunluk | 263m |
Genişlik | 38.9m |
Deplasman | 65027 ton (normal) 71659 ton (tam kapasite) |
Su çekimi | 11m |
İtme gücü | 4 şaft 4 buhar türbini |
Hız | 27 knot (50 km/h) |
Personel Taşıyıcı | 2800-3000 |
Silahlanma ve zırh | 1945 yılında: 3x3 46 cm top 2x3 15.5 cm top 12x2 12.7cm top 162x25 mm uçaksavar 2x2 13.2 mm uçaksavar Zırh: Kemer 40 mm Taret 610 mm Güverte 200-220,5 mm |
Kaynakça
Comments