top of page

ARMA 8x8



ARMA 8×8; savunma sanayii alanında küresel bir marka olan OTOKAR firması tarafından yüksek yerlilik oranı ile üretilmiş olup, alçak irtifa hava savunma aracı, istihkam aracı, 25 mm kuleli ZMA (Zırhlı Muharebe Aracı), zırhlı kurtarıcı, KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer) keşif aracı gibi çeşitli görevlerde yer alabilecek bir muharebe aracı olarak tasarlanmıştır.



Araç, zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek manevra kabiliyeti ve çok çeşitli silah platformları ile entegre çalışabilmesi gibi özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. ARMA’da; aracın zorlu arazi koşullarındaki manevra kabiliyetini arttıracak, personelin güvenliğini ve konforunu sağlayacak bazı özellikler bulunmaktadır. Manevra kabiliyetini vurgulamak bakımından aracın boy gösterdiği coğrafyaların çeşitliliği ve değişken iklim koşullarının farklılığına değinmek faydalı olacaktır. Hem Afrika hem de Asya bozkırları bu araçla beraber anılan coğrafyalar.


Patlak gider lastikleri, merkezi lastik şişirme sistemi (CTIS), ABS fren sistemi ile

zenginleştirilmiş olan bağımsız hidro-pnömatik süspansiyonu bu özellikler arasında yer

almaktadır. Bunun yanı sıra enine - boyuna diferansiyel, yüksek güç / ağırlık oranı, yüksek

karınaltı mesafesi, uzaklaşma - yakınlaşma açıları gibi özellikler ile yüksek manevra kabiliyeti

desteklenmiştir.



Zırhlı monokok gövde yapısı ile yüksek seviyede balistik ve mayın korumasına sahip olan ARMA aynı zamanda amfibik özelliklere de sahiptir. Su üzerinde 10 km/sa’lik hızla hareket edebilen araç, görev ve silah konfigürasyonlarına göre değişken olmakla beraber bir manga (on asker içeren askeri birim) askeri taşıyabiliyor. 7850 mm uzunluğa, 2700 mm genişliğe ve 2220 mm yüksekliğe sahip olan araç, altı silindirli turbo şarjlı dizel motor bulundurmaktadır. Tanksavar ve uçaksavarfüze sistemleri için ideal olan platform, NATO standartlarına da uygun üretilmiştir. 105 km/s hıza ulaşabilen, azami ağırlığı 30 ton olan ARMA, muharebe esnasında gördüğü zarara rağmen alt sistemlerini çalıştırabilir ve 3 tekerleği olmadan dahi hareket kabiliyetini yitirmeden yoluna devam edebilir.




ARMA gibi tekerlekli zırhlı araçların günümüz ordularındaki yerinin önemini anlamak açısından bu tür araçların birtakım özelliklerine değinmekte fayda var. Manevra kabiliyetleri ve lojistik açıdan sağladıkları kolaylıklar ile paletli zırhlı araçların önüne geçiyorlar. Bununla beraber kullanılan sistemlerin sivil araçlar ile benzeşmesi askeri ve sivil alandaki gelişmelerin birbirini karşılıklı beslemesine olanak sağlıyor.



Genel olarak tanklara göre daha hafif olmaları cephe hattına taşınmalarını kolaylaştırıyor.

Bunun etkisi ise cephe hattında bir tank konuşlandırmak için yapılan iş ile birden fazla

tekerlekli zırhlı araç konuşlandırabiliyorsunuz

Aktif savaş alanları incelendiğinde şehir savaşlarının payının arttığını görüyoruz. Bu tür koşullarda çok uzun menzillerde isabetli atış yapabilme ya da çok üstün zırh deliş gücüne sahip olmak gün geçtikçe önemini kaybediyor. Aranan özellikler hareket kabiliyetlerinin artması ve modüler yapıda olma ekseninde şekilleniyor. Şehir savaşlarında belki de sadece iki kişinin yan yana yürüyebileceği sokaklar çatışmanın merkezinde ve bu tür alanlara tanklarla ateş desteği sağlanması zor.


Şehir içinde ilerlemenin tekerlekli zırhlı araçlarla daha kolay oluşu bu yönden öne çıkmasına ve tercih edilir hale gelmesiyle sonuçlanıyor. ARMA’nın çeşitli görevlere elverişli yapısı pek çok farklı araç gerektiren görevleri tek bir araçla yapabilmemize olanak sağlıyor. 120 mm havandan tutun da 7.62’den 120 mm’ye kadar değişen farklı silahları taşıyabiliyor.


Ateş destek görevlerinin yanı sıra istihkam görevleri de ARMA’nın üstlenebildiği önemli görevlerden biri. İstihkam görevini icra edecek araçlar savaş alanına ilk intikal eden araçlardan biridir. Çünkü diğer unsurların ilerleyişini ve konuşlanmasını kolaylaştırmak adına önemli görevler üstleniyorlar. Bu görevler ilerleyişe engel olabilecek mayın ve el yapımı patlayıcıların imhası, düşman tarafından oluşturulan engellerin yıkılması olarak düşünülebilir. Bunların yanına mevzilerin hazırlanması, hendek açılması gibi görevler de eklenebilir. Özellikle meskun mahaldeki şartları düşündüğümüz zaman birliklerin en az zayiatla ilerleyebilmesi adına istihkam faaliyetleri önem kazanıyor.


İhracatına da başlanan ARMA 8x8’in, OTOKAR’ın diğer bir zırhlı aracı olan KOBRA II ile beraber bir Afrika ülkesi tarafından siparişedildiği OTOKAR Genel Müdürü Serdar Görgüç tarafından ifade edilmişti. Sipariş aynı zamanda yedek parça teminatı ve gerekli personel eğitimlerini de kapsamaktadır.



Üst seviye tasarım, sistem entegrasyon kabiliyeti ve yetkinliği bakımından ön plana çıkan ARMA, Kazakistan tarafından bir dizi teste tabi tutuldu. Kazakistan Silahlı Kuvvetlerine sınanması amacıyla ücretsiz olarak teslim edilen ARMA; 2020 Mart ayında 30-65 cm’lik karlı zeminde 6 km’lik bir güzergahta, gece ve gündüz olmak üzere pek çok farklı koşulda denenmişti. Hazar Deniz’inde 9.5 km/s’lik hızla ilerleyip, yüksek manevra kabiliyetlerine sahip aracın belirtilen yetkinliklere sahip olduğu Kazakistan Savunma Bakanlığı’nın çalışma grubu tarafından da doğrulanmıştır.









KAYNAKÇA


228 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page