top of page

F-104 Starfighter


F-104 Starfighter, Almanların deyimiyle “Uçan Tabut”, yapımına Kore Savaşı ardından Lockheed Martin şirketi tarafından pilotların; bombardıman, hızlı intikal ve hızlı kaçış ihtiyaçları neticesinde 1953 yılında başlanıp 1958 yılında hizmete giren önleme uçağıdır. Çok yüksek hızlara bir an önce ulaşması için gövdesi roketlerden ilham alınarak yapılmıştır. Öncesinde roket olarak tasarlanıp, daha sonra kanat takılarak uçak yapılma söylentisi bir şehir efsanesinden ibarettir.


1958 yılında üretilip ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra, 60’lı yılların başında Almanya ve İtalya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Uçağın Almanya’ya satılmasında, üretici firma Lockheed Martin’in Almanya devlet yetkililerine ve bazı askerlere rüşvet ödediği çok sonradan ortaya çıkmıştır ve büyük bir skandal olmuştur.


Alman Hava Kuvvetleri’nin geliştirdiği F-104G varyantını bombardıman amacıyla kullanması, birçok olumsuz sonu doğurdu. Çünkü bu uçak gelişmiş radar sistemi, yüksek hız ve tırmanma yeteneğiyle bir önleme uçağı olarak geliştirilmişti. Manevra yeteneğinin kötü olması nedeniyle herhangi bir pilot veya mühendislik hatası sonucunda çakılmaya müsait ve kurtulma şansı çok düşüktü. Kötü manevra yeteneği ve bombardıman kabiliyetsizliği ile Almanya’da kullanılan F-104G’lerin 262’si düşmüştür ve 100’den fazla pilot yaşamını yitirmiştir. Zamanında pilot eşleri ve halk tarafından uçakların hizmetten çekilmesi için pek çok protesto yapılmıştır. Bu olayların ardından Avrupa’da Uçan Tabut ve Widowmaker (Dul Bırakan) olarak anılmaya başlanmıştır.

1960’ların başında yeni nesil jet isteyen Türk Hava Kuvvetleri tercihini F-104’lerden yana kullanmıştır. 1963 yılında gelen Alman yapımı F-104G’ler kullanılmaya başlanmıştır. Bu F-104G’ler, 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılmıştır ve ardından gelen ambargolar ile bu uçakları kullanmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Harekâtın ardından başka bir ülke üzerinden 40 adet İtalyan F-104S sipariş edilmiştir ve bunların parasını ise dönemin Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi Türkiye ile diplomatik olarak yakınlaşmak için ödemiştir. 1963-1994 arasında tam 436 adet F-104 kullanılmıştır. Kahraman Türk pilotu Albay Kemal Yücetürk 3 kez atlayarak kurtulmuştur.


En son uçuşunu 2004’te İtalya’da yapan F-104 Starfighter çeşitli ülkelerde, çeşitli müze ve sergilerde motoru ve mühimmatı boşaltılmış şekilde sergileniyor. Sergilenen Starfighter’lardan birisi de İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi karşısında bulunmaktadır.


F-104, çok yüksek hızlara kısa sürede çıkması için tasarlanmıştır. Bunu bünyesinde bulunan tek motor olan ve 2.3 mach’a kadar hızlara çıkabilen J-79 motoruna borçludur. Bu motor, döneminin en gelişmiş motorudur. F-104 bu motorla 2254 km/saat hıza ulaşarak zamanında rekor kırmıştır. Yüksek hızlara ulaştığından dolayı gövdesinin erimesini önlemek için gövdesinde titanyum ve paslanmaz çelik bulunur. Kanatları ise döneminde kullanılan en ince kanatlardır. M-61 Vulcan topunu kullanan ilk uçaklardan biri olan F-104 Starfighter, yaklaşık 1800 kilo bomba ve mühimmat taşıma kapasitesine sahiptir. Bazı diğer teknik özellikleri ise aşağıdaki tabloda yer alıyor.


F-104’ün teknik özellikleri



J-79 motorunun teknik özellikleri ise şu şekilde



KAYNAKÇA:


https://tr.wikipedia.org/wiki/Lockheed_F-104_Starfighter

https://historicalfighters.com/f-104g-general-technical-data/

http://www.tayyareci.com/amerikanucak/postww2/f104.asp


960 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

SOLOTÜRK

AH-1 Cobra

bottom of page