top of page

SOLOTÜRK

SOLOTÜRK F-16 Demo Team, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan çok amaçlı av-bombardıman uçağı olan ve uzun yıllardır HvKK‘de kullanılan F-16C Block-30TM model uçaklarla bu uçağın muadillerine kıyasla daha üstün ve yetenekli bir uçak olduğunu göstermek amacıyla kurulan bir gösteri timidir. 3. Ana Jet Üs Komutanlığı, 132.Hançer Filo bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir.


Anlatılan niteliklere sahip bir ekip kurulması için Hava Kuvvetleri, 25 Kasım 2009 tarihinde çalışmalara başlamıştır. SOLOTÜRK, 14 Ocak 2010 tarihinde Hava Pilot Binbaşı Murat Keleş, Hava Pilot Yüzbaşı Fatih Batmaz ve Hava Pilot Yüzbaşı Sedat Yalın Ahbab’tan oluşan ekibin seçilmesi ile faaliyetlerine başlamıştır. Gösteri ekibi ilk eğitim uçuşu 18 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilmiş olup 20 Ağustos 2010 tarihinde tamamlanmıştır. Böylelikle SOLOTÜRK ekibi resmen gösteri faaliyetlerine başlamıştır. İlk gösteri uçuşuysa ise dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Hv.Org.Hasan AKSAY’a 01 Eylül 2010 tarihinde 4. Ana Jet Üs Komutanlığı‘nda arz edilmiştir. SOLOTÜRK, halka açık ilk gösterisini 15 Nisan 2011 tarihinde Türk Hava Kuvvetlerinin 100. Yılı vesilesiyle Ankara Akıncı Hava Üssünde sergilemiştir. SOLOTÜRK, Milli Bayramlar ve özel günlerin yanı sıra ulusal ve uluslararası etkinliklerde gösteri uçuşlarını icra etmektedir. SOLOTÜRK ekibi günümüzde faaliyetlerini; 2 pilot, 1 basın ve halkla ilişkiler subayı ve 9 kişilik uçak bakim ekibiyle 4.Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 132.Hançer Filo bünyesinde sürdürmektedir. SOLOTÜRK ilk uçuşunu ‚91-0011 tescilli F-16 Block-30 TM uçağıyla icra etmiştir. 91-0011 sayısındaki „91“1991 yılını „0011“ise o yıl içerisinde hava kuvvetlerine katılan belirtilen tipteki uçağın sıra sayısını belirtmektedir. Günümüzde „88-0021“ve „88-0026“tescilli F-16 uçakları gösteri uçuşlarında kullanılmaktadır, SOLOTÜRK’ün iki gösteri pilotu da kendi uçaklarıyla intikalleri gerçekleştirir. Yedek SOLOTÜRK F-16 uçağıysa „88-0025“tescillidir. Tüm SOLOTÜRK uçakları birer muharip F-16 uçağıdır ve gerekli olan durumlarda kanat ucundaki tip tanklar sökülüp yerlerine gerekli mühimmat takılır ve bu sayede uçaklar muharip görevlerini icra edebilirler.


SOLOTÜRK’ün tasarımı Murat Dorkip tarafından yapılmıştır. Kartal figürü eski Türk tarihinde de hürriyet ve iradenin sembolüdür. Bu sebepten ötürü; altın renkli kartal hürriyet ve iradeyi, gümüş renkli yıldız zaferlerin ışığını, gövde altındaki ay ve yıldız milli iradeyi temsil etmektedir. Ayrıca gövde altında bulunan ay ve yıldız, bir uçağın gövdesinde taşıdığı en büyük ay ve yıldız olma özelliğini de bulundurmaktadır.


Resim 1: 88-0025 tescilli SOLOTÜRK Teknofest 2023 ' te park halinde


Resim 2: 91-0011 tescilli ilk SOLOTÜRK F-16 uçağı

SOLOTÜRK EKİBİ


SOLOTÜRK ekibi Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde uçuş ve harbe hazırlık eğitimi almış ve halihazırda muharip F-16 pilotlarından seçilmektedir. 1000 saat ve üzerinde F-16 uçuşunu tamamlayan F-16 pilotlari gönüllülük esasına dayalı şekilde seçilir ve SOLOTÜRK’teki görevlerine başlarlar. Bu bağlamda, SOLOTÜRK pilotları ayni zamanda birer savaş pilotudur ve herhangi bir görev gelmesi durumunda muharip savaş pilotluğu vazifelerini de icra edebilmektedirler. İlk SOLOTÜRK uçuş ekibi ayni zamanda SOLOTÜRK’ü kuran Hv.Plt.Bnb. Murat KELES, Hv.Plt.Yzb. Fatih BATMAZ ve Hv.Plt.Yzb. Sedat Yalın AHBAP tir. Geçmişten günümüze SOLOTÜRK uçuş ekibi ise şöyledir;


  • Hv.Plt.Bnb. Murat KELES (2011/2012)

  • Hv.Plt.Yzb. Fatih BATMAZ (2011/2012)

  • Hv.Plt.Yzb. Sedat Yalın AHBAP (2011/2014)

  • Hv.Plt.Yzb. Yusuf KURT (2012/2015)

  • Hv.Plt.Yzb. Erhan GÜNAR (2013/2020)

  • Hv.Plt.Yzb Serdar DOGAN (2015/2021)

  • Hv.Plt.Yrb Emre MERT (2019/----)

  • Hv.Plt.Bnb Murat BAKICI (2021/----)

  • Hv.Plt.Bnb Yasin DİKKULE (2023/----)

Günümüzde birinci SOLOTÜRK gösteri pilotluğu görevini Hv.Plt.Bnb Murat BAKICI icra etmektedir. İkinci pilot ve gözcü subay görevini ise Hv.Plt.Bnb Yasin DİKKULE sürdürmektedir. Hv.Plt.Yrb. Emre MERT 29 Ekim 2023 tarihinde Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yılında İstanbul Boğazı’nda icra ettiği gösteri ile SOLOTÜRK birinci gösteri pilotluğuna veda etmiştir. Fakat kendisi 132.Hançer Filo Solotürk Kolu’nda görevini sürdürmektedir. 


SOLOTÜRK’ÜN GÖSTERİ GECMİŞİ


SOLOTÜRK, ilk gösteri uçuşunu 15 Nisan 2011 tarihinde Akıncı Hava Üssü’nde gerçekleştirmiştir. Genel olarak milli bayramlar, özel günler ve uluslararası etkinliklerde Türk milletinin göğsünü kabartmaya devam etmektedir. Ülkemizde gördüğü ilginin yanı sıra yurtdışında da büyük ilgiyle takip edilen SOLOTÜRK havacılığın en büyük festivali olarak nitelendirilen ve İngiltere RAF (Royal Air Force) Fairford’da düzenlenen RIAT (Royal International Air Tattoo) festivalinde 2011 ve 2018 yıllarında festivali halihazırda izleyen seyircilerin oylarıyla “Best Solo Display” ödülüne layık görüldü. Buna ek olarak birçok farklı ülkede farklı etkinliklerde SOLOTÜRK, ay yıldızımızı yeri göğü inleterek ve yürekleri titreterek dalgalandırmaktadır. Ayrıca 2014 Waddington Air Show kapsamında İngiltere’de gösteri uçuşu öncesi çevre tanıma uçuşunu icra eden dönemin SOLOTÜRK birinci gösteri pilotu Hv.Plt.Yzb Yusuf KURT, yaptığı alçak inişle herkesin bildiği o efsane videoya ve inişe imza atmıştır. Kendisi olanları su şekilde anlatır:


- Bu benim oradaki vatandaşların üzerinden geceyim diye bilerek yaptığım bir şey değildi. Türk Hava Kuvvetleri’nin bir pilotu olarak Türk insanini temsilen ve 200.000 İngiliz vatandaşı izlerken doğru olanı yapmak zorunda olduğum için yaptığım bir inişti. Bir gün sonra gösteride Erhan Yüzbaşı uçacaktı, hem pistin yönünü değiştirdiler hem de o bölgeyi tamamen temizlediler. Bizim Türk Hava Kuvvetleri’nin ciddi olduğunu anladılar.”


Resim 3: Yüzbaşı Yusuf Kurt'un gerçekleştirdiği alçak iniş


Yüzbaşı Yusuf  KURT yaptığı bu normal inişle 2014 Waddington Air Show ‘da Türk Hava Kuvvetleri’nin disiplin ve eğitim kalitesini bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir.

SOLOTÜRK, tüm gösterilerini F-16 uçağının ve pilotunun kabiliyet ve uçuş performansını göstermek amacıyla maksimum düzeyde gerçekleştirir. Yani uçak ve pilot her daim limitlerde uçmak zorundadır. Bu da uçağın ve pilotun +9G/-3G gibi bir G (gravitasyon) kuvveti bandında sürekli değişerek gösteriyi icra etmesini gerektirir. Örneğin gösteri paketindeki “Falcon Turn” hareketinde pilot, 2 tam tur olmak üzere uçağı sabit bir eksende +9G’lik bir kuvvetle çekişe alır ve bu hareketi ara vermeden gerçekleştirir. Bunun yanı sıra SOLOTÜRK pilotları normal bir gösteri sırasında 210 km/saat hızla icra ettikleri “Yavaş geçiş ve selamlama” hareketini ve iniş kalkış sürati yaklaşık 300 km/saat olan 13 tonluk F-16 uçağını yaklaşık 180 km/saatlik (100 knot) bir hızla uçurarak bir dünya rekoruna imza atmışlardır. Bu da Türk pilotlarının diğer pilotlara göre kabiliyetlerini açıkça göstermektedir. 


KAYNAKÇA



58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

AH-1 Cobra

bottom of page