top of page

BAYRAKTAR TB-3

Bayraktar TB3 Nedir?

Bayraktar TB3 nedir? TB3 Taktik Blok isimlerinin baş harflerini temsil ediyor. Peki, nedir bu Taktik Blok? Taktik blok, bir hava aracının belirli bir versiyonunu ifade eder. Genellikle ardışık numaralarla ifade edilen geliştirilme aşamasıdır. Örneğin Bayraktar TB1, TB2, TB3 gibi. Her bir blok bir öncekine göre iyileştirmeler, geliştirmeler ve eklemeler içerir. 




Bayraktar TB3’ün ne anlama geldiğini anladıysak hava aracını biraz daha tanıyalım. Baykar’ın geliştirdiği TB3 modeli “Pusher” yani pervanenin hava aracına itiş uyguladığı konfigürasyona sahip bir hava aracıdır.  Piston motorlu olup TEİ tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motorundan güç alıyor.  Katlanır kanatlara ek olarak V kuyruğun boom yapısalına ters monte edilerek oluşturulan “Boom Mounted İnverted V Tail” kuyruk yapısına sahiptir. Görevlerini yerine getirebilmesi için kamera, sensör ve çeşitli elektronik komponentlerle donatılan TB3, 21 saatten fazla havada kalış süresine sahiptir. 

Bayraktar TB3’ün TB2’den farkı Nedir?

Bayraktar TB3’ü TB2’nin bir üst modeli olarak düşünebilirsiniz. TB2 kara konuşlu pistlerden iniş – kalkış yapabilecek şekilde tasarlanmışken, TB3 buna ek olarak TCG-Anadolu gibi kısa pistlere sahip deniz platformlarında görev yapabilmesi için tasarlandı. Azami kalkış ağırlığı TB2’de 700 kg iken TB3’te bu ağırlık 1600 kg’a kadar çıktı. Bunlarla beraber TB3 modelinin faydalı yük kapasitesi, uzunluk ve kanat açıklığı gibi ölçüleride artmıştır. 


Bayraktar TB3 Avantajları Nedir?

Öncelikle TB3 deniz platformları gibi kısa pistlere inmesi amaçlanmıştır. Bu amaç TB2’den TB3’e geçişte oldukça büyük değişiklikler gerektirmiştir. Deniz platformlarında görev yapacak olan hava araçları için hava aracının boyutları oldukça önemli bir faktördür TCG-Anadolu gibi piste sahip gemilerin hangar ve güverte kapasitesi sınırlıdır bu yüzden hava araçlarının oldukça az yer kaplaması gerekir. TB3’ün kanatları katlanır bir yapıya sahip olması onun güverte ve hangarda daha az yer kaplamasını sağlıyor. 



TB3’ün ayrıca 230 metre uzunluğu olan TCG-Anadolu’nun güvertesine inmesi bekleniyordu. 19 Kasım 2024 günü bu hedefi başardı ve pistin 100 metrelik kısmına kullanarak durdu. Bu istenileni yerine getirebilmesi için kanat yüzey alanı ve kanadın profil yapısı ciddi önem arz ediyor. Bu sebeple TB2’den oldukça farklı olarak kanat yapısı daha uzun, yüzey alanı daha geniş ve daha kambur yapıda bir kanat profili tercih edildi.



TB3 ayrıca deniz platformlarında uzun süre kullanılabilmesi için deniz koşullarına uyum sağlaması gerekiyor. Denizde bulunan tuz, su gibi dış etmenler hava aracı yapısalına ciddi zararlar verebiliyor. Bunun için hava aracının korozyon önleyici boya ve kaplamayla korunması gerekiyor.



TB3’e ilk baktığımızda kanat ve kuyruk yapısalının hücum kenarında siyah şeritler gözümüze çarpıyor.  Buz kırıcı olan bu şeritler hava aracı üzerindeki buzlanmayı önlüyor. TB3 gibi iniş sırasında hızını korumaya ihtiyacı olan bu hava araçları için buzlanma çok daha ciddi tehlikeler yaratabilir.


Taktik Blokta gözümüze çarpan bir başka özellik ise pervanenin konumu. Pervane konfigürasyonunu itiş pozisyonunda konumlandırıldığından bahsetmiştik. Bu konfigürasyonda pervane havayı doğrudan arkadaki serbest alana yönlendirir, hava akımı gövdenin üzerinden akmaz. Bu sebeple itiş konfigürasyonundaki motorlar daha verimli çalışır.

Bayraktar TB3 Neden Bir İhtiyaçtır?


Bayraktar TB3 deniz kuvvetlerimizin adeta havadaki gözü olması amaçlanıyor. Deniz platformlarından kalkış yapabilecek olan hava aracı 21 saat üzeri olan uçuş süresi sayesinde mavi vatan üzerinde uzun süreler uçuş yapabilecek. Ayrıca geliştirilen ve geliştirilme aşamasında olan diğer hava araçları ile birlikte vurucu gücümüzde önemli bir çarpan olacak.

Bayraktar TB3 Hangi Aşamada?


Bayraktar TB3 şuan hala geliştirilme aşamasında. TB3’ün şuanda 3 adet prototipi bulunuyor. Bu prototip araçlar en son 12 Şubat tarihinde açıklanan 113. Test uçuşu ile toplam 926 uçuş saatine ulaştı.




Bunlara ek olarak 19 Kasım 2024 tarihinde Muğla / Aksaz açıklarında gerçekleştirilen testte ilk defa TCG-Anadolu pistine inerek önemli bir aşamayı geride bırakmış oldu. Ayrıca bu testte dünya tarihinde bir ilke imza atarak kısa pistli gemilere iniş ve kalkış yapabilen dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı oldu. Bu iniş – kalkış testinde sadece bir sorti yaptı ve 46 dakika havada kalarak başarılı bir şekilde testi geçti.




Bayraktar TB3 Tarihçesi?

TB1 ve TB2’den elde edilen tecrübe ve bilgi birikimi ile geliştirilen TB3’ün tarihçesinde çok daha fazla önemli an var ancak burada sadece en önemli mihenk taşlarından bahsedeceğiz. 

  • Tarih 29 Ekim 2020, Selçuk Bayraktar Bayraktar TB3’ü ilk defa halka duyurdu.

  • 21 Temmuz 2021 TB3’ün TCG-Anadolu gemisinde konuşlanmış kavramsal görüntüleri ilk defa paylaşıldı.

  • 27 Mart 2023 yılında Bayraktar TB3’ün ilk prototipi kamuoyuna tanıtıldı.

  • 27 Nisan 2023 tarihinde düzenlenen Teknofest’te Bayraktar TB3’ün prototipi ilk defa halka açık olarak sergilendi.

  • 13 Ekim 2023 tarihine gelindiğinde ilk koşu testi başarıyla tamamlandı.

  • 20 Ekim 2023 tarihinde TB3 pist üzerinde yüksek hıza ulaşıp kısa süreliğine tekerleklerini keserek ilk uçma denemelerine başladı.

  • 27 Ekim 2023 tarihinde ise ilk teker kesme testinden sadece yedi gün sonra Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamarından iki gün önce kanatlanarak ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

  • 11 Kasım 2023 tarihinde beşinci uçuşunu gerçekleştirirken, iniş takımlarını ilk defa kapattı.

  • 2 Şubat 2024 tarihinde 16. Uçuş testinde 30.000 feet irtifaya ulaşarak yüksek irtifa uçuş testini tamamladı.

  • 1 Haziran 2024 tarihinde Edirne / Keşan’da yer alan piste inşa edilen ve TCG-Anadolu’nun güvertesini simüle eden 12 derecelik eğime sahip rampadan ilk başarılı kalkışını gerçekleştirdi.

  • 19 Kasım 2024 tarihinde Bayraktar TB3, TCG-Anadolu gemisinden ilk kez iniş ve kalkış yaparak deniz havacılığı tarihinde bir ilki başardı.

  • Bayraktar TB3 12 Şubat 2025 tarihinde açıklanan, 113. test uçuşunu gerçekleştirdi ve toplam 926 uçuş saatine ulaştı.

Kaynakça


 
 
 

Comments


bottom of page