top of page

SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ 101


Bu seferki yazımızda sizlere önceki işlerimizden biraz daha farklı bir şeylerle gelelim istedik. Başlıktan da anlaşılacağı üzere sizlere “Savunma Teknolojilerine Giriş” tadında bir seri getirdik bu kez. Bildiğiniz gibi SAVTEK kulübü olarak amaçlarımızdan biri de “ Öğrencileri savunma teknolojileri konusunda bilgilendirip onlara yerli ve yabancı savunma sanayiini tanıtmak”. Bu sebeple de ilk satırlarını okuduğunuz bu yeni serimiz yoluyla meraklısına, yeni keşfedenine, sıfırdan neler varmış diye bakmak isteyenine -elbette ki elimizden geldiğince- genel hatlarıyla savunma teknolojilerini anlatalım istiyoruz. Bu serinin amacı elbette ki bütün sektöre hâkim olmanızı sağlamak ya da sizleri üst düzey bilgilere darlamak değil ki serinin yazarı olarak ben de bunu iddia edebilecek yeterli bilgi birikimine sahip değilim bence. Bu ilk bölümümüzdeyse öncelikle bir ‘giriş’ olması adına serinin genel hatlarını kısaca açıklayalım istedik.





Başlarken temelden başlayalım dedik bu yüzden ilk olarak “Teknoloji ve Savunma deyip duruyoruz da nedir bunlar?” diyeceğiz. Daha sonra ise:

❖ Nedir bu savunma teknolojileri?

❖ Güçlü ya da yetkin savunma teknolojilerinin artıları nelerdir?

❖ Bu teknolojilerin tanıtılması neden önem taşır?


TDK’den direkt kopyala yapıştır yaparsak savunma “saldırıya karşı koyma, müdafaa” demektir. Olası bir ‘tehdit karşısında’ alınacak önlemlerdir. Teknoloji için ise yine TDK şöyle der: İnsanın maddi çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümü, uygulama bilgisi. Bilimin uygulaması olarak kullandığımız bu terim güncel malzememiz neyse ona göre araç gereç üretimi ve kullanımıdır diyebiliriz. Ancak teknoloji deyince aklımıza hep en son gelişmelerle bezeli sistemler gelmemelidir. Aklımıza ilk gelen ışıltılı uçan yollar, göze hitap eden son model araçlar veya her şeyi bilen arama motorları ile sınırlı teknoloji. Örneğin beş yüz yıl önce havan toplarının kullanılmaya başlanması da, daha da öncesinde barutun kullanılması da teknolojidir. Teknoloji insanın hayatını kolaylaştırmak amacıyla malzemeyi değiştirmesidir bir bakıma.


Ama biz gelelim asıl konumuza nedir bu “savunma teknolojileri” peki? Savunmanın sözlük anlamından bahsederken ‘olası bir tehdit karşısında’ demiştik. Bireysel olarak bir tehlikeden kaçmak ya da ondan korunmak için basit önlemler alırız. Ancak konu binlerce hayatı, geleceğin insanlarını ve ülkelerin savunulmasına gelince daha ciddi önlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kendi bireylerinin güvenliğinin ve varlığının devamlılığının derdine düşen büyük güçler tarih boyunca savunma hatlarını diğer güçlerden üstün tutmaya özen göstermiştir. Şimdi de önceden de devletler, güvenlikleri söz konusu olduğunda ciddi emekler harcamaktan çekinmemiştir. Şehrin çevresine sur örmek, düşman varlığını püskürtebilecek çeşitli araçlar icat etmek, bazen sadece gözdağı vererek olası tehditlerin tereddüt ettirilmesini amaçlamak ya da tüm bunlar olurken iletişimin sürekliliğini sağlamak… Tamamını savunma teknolojileri olarak sınıflandırabiliriz. Şimdinin dünyasında devletlerin envanterlerine kattıkları araç gerece oldukça önem verdiklerini görüyoruz. Başka güçlere karşı üstünlük kurabilmek ya da sadece bir tehdit olmasını önlemek için devletler ciddi bütçeler ayırmakta ve bu alanda gelişme gösterecek olası bütün girişimlere yardımcı olmaya çalışmaktadır.


Peki, SAVTEK olarak bizim de amaçlarımızdan biri olan “bu teknolojilerin tanıtılması ve gelişmelerine katkı sağlanması” neden önemlidir? Az önce de bahsettiğimiz gibi yaşadığımız topraklarda yaşamamız ve de gelecek nesillerimize güvenli yaşam alanları bırakabilmemiz için savunmayı dinç ve güçlü tutmak ya da gerektiğinde karşılık verebilecek güce sahip olmak elzemdir. Bunun için elimizdeki en üstün teknolojileri kullanmak, çaba veya para harcamak dahası muhtemel yeteneği olan kişilerin bu alanda çalışmasının önünü açmak elbette ki işleri büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. İnsanlara neler yapılabildiğinin anlatılması onlara güven duygusu verecektir. Onlar farkında olmasalar da bilemeyecekleri yönlerden alabilecekleri zararların önleneceğini, bu konu hakkında kendi yöneticisinin gücünü ve güvenliğinin sigortasını bilmek insanları güvende hissettirecektir elbette.


Geliştirilmesi ve bu gücün devamlılığı ise ancak bu tanıtımlarla keşfedilecek ya da belki de önü açılacak kişilerle olacaktır. Savunma teknolojileri alan olarak oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğundan bu konuda yapılacak eğitim-öğretim faaliyetlerinin de neredeyse sınırı yoktur. Sanılanın aksine sadece silah üretmek veya zırhlı araçları sahaya sürmek gibi basit olmayan tüm o süreçler için çok fazla alanda çok fazla nitelikli araştırmacıya ve geliştiriciye ihtiyaç vardır. Bu yüzden iyi/yetkin bir eğitim alabilmek, bu eğitimi kullanabilecek yeterli malzemeye sahip olmak ve sonrasında da alınan eğitimi kullanabilmek için ülkemizde ve dünyada gerçekten ciddi emekler verilmektedir. Böyle önemli bir konuda hem eğitim faaliyetleri hem de sektörde kullanılan araç gereçler için bir sürü emek harcamak büyük güçler perspektifinde oldukça normaldir. Toparlamak gerekirse ülkemizin de oldukça ciddiye aldığı savunma teknolojileri güvenliğimizin korunması ve sürdürülebilir olması açısından oldukça önemlidir.





Umuyorum ki bu girişimim benim de okuyan siz arkadaşlarımızla verimli bir şekilde öğrenmeyi başardığım bir süreç olur. Bu kısacık giriş bölümü serinin devam bölümlerinde neler olabileceğine dair sizi bilgilendirmek amaçlı birkaç ön planımızla şimdilik noktalayalım öyleyse. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

Gelecek bölümlerde sizi buraya çekebilecek miyiz emin değiliz ama işte muhtemel ileriki bölümlerde seride okuyacaklarınızdan bazıları:

  • Savunma sanayisi nedir?

  • Milli ve yerli kullanım nedir? Neden bu kadar önemlidir?

  • Tarihte (Türkiye özelinde) savunma teknolojileri deyince aklımıza neler gelmelidir?

  • Savunma teknolojileri veya sanayisinin mühim resmi ve özel kurumları hangileridir?

  • Kara kuvvetlerinde savunma teknolojileri

  • Deniz kuvvetlerinde savunma teknolojileri

  • Hava kuvvetlerinde savunma teknolojileri

  • Yazılım, donanım ve siber savunma teknolojileri

  • İletişim ve lojistik özelinde savunma teknolojileri






KAYNAKÇA


232 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page