top of page
Melisa Karadağ

MİLGEM PROJESİ




Bu seferki blog yazımızda MİLGEM (MİLLİ GEMİ ) projesini sizlere tanıtacağız.

MİLGEM PROJESİ tarihçesine baktığımızda 2015 yılında Savunma Sanayi İcra Komitesi başlangıç kararı almış , 2004 yılında İstanbul Tersane Komutanlığı, tasarım, mühendislik ve inşaat projelerini yürütmek ve koordine etmek amacıyla MİLGEM Proje Ofisi'ni kurdu. Türkiye, MİLGEM projesini geliştirerek, yerel kaynakları mümkün olduğunca kullanarak bir savaş gemisi inşa etmeyi, ulusal askeri gemi inşa kapasitesini ve becerilerini geliştirmeyi amaçladı.


Bu proje ile, Türkiye ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirilmiş olup böylelikle gemi tasarımı, tekne inşası ile sistem entegrasyonunda dışa bağımlıllığını azaltmış olup ve askeri tersaneler ile özel sektördeki gemi tasarım, inşa imkânları ve kabiliyetlerinin birleşmesi dolayısıyla , özel sektörün harp gemisi inşası alanında gerekli bilgi birikimi, tecrübe ve altyapı ile donatılması sağlanmıştır. Bu projenin yerlilik oranı cihaz ve sistemler bazında %70 oranında iken bu oran kalem bazında %80 bazındadır . Bu projenin gerçekleşme sürecinde 50’den fazla yerli firma görev almıştır.


PROJENİN AMACI : Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen proje, keşif, gözetleme, erken uyarı, denizaltı karşıtı savaş, yüzeyden yüzeye savaş, yüzeyden havaya savaş ve amfibi operasyonlar dahil olmak üzere bir dizi görevde kullanılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynler geliştirmeyi hedeflemektedir.

Üretim hedefi olarak her ne kadar 12 adet korvet gemi üretme hayali olsa da daha sonra bu hedef 4 korvet , 4 fırkateyn olarak değişmiştir.





TCG HEYBELİADA (F-511)


Proje kapsamında milli olarak tasarlanan ve inşa edilen gurur kaynağı gemilerimizden TCG-HEYBELİADA’nın inşasına 2007 yılında başlandı ve 2011 yılında hizmete girdi.


Ada sınıfı korvet gemisi olan TCG HEYBELİADA ilk Türk savaş gemisi olma özelliği taşımaktadır.Amacı saymakla bitmeyen HEYBELİADA keşif, karakol, arama kurtarma , denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilmektedir. Her birimde yüzlerce ayrı testten başarıyla geçen Heybeliada, 2 bin 300 ton ağırlığıyla su üstünde 55 km hıza ulaşmasına rağmen bir o kadar da sessiz ilerlemeyi başarıyor. ‘F511’ kodu verilen korvet sınıfı savaş gemisinin en önemli özelliği şüphesiz, radarda çok küçük bir iz bırakması, bazen de radara hiç yakalanmıyor olması…

Çoğu yabancı kaynakta bu özelliğinden dolayı hayalet gemi olarak adlandırılıyor .


Heybeliada’nın, oldukça düşük sualtı gürültü seviyesi ile de dünyadaki bütün rakipleriyle boy ölçüşebileceği belirtiliyor. Bu geminin yapımıyla birlikte Türkiye, kendi savaş gemisini tasarlayıp üretebilen 10 ülke arasında yerini aldı. Silah sistemine gelirsek o kısımda aynı şekilde muazzam şekilde gemiyle bütünleşmiş :


1×76 milimetrelik Otomelara Super Rapid

2×12,7 milimetrelik Stamp silahı

8x Harpoon Yüzey Füzesi

21xRAM Uçaksavar Füzesi

2×234 milimetrelik Mk.32 Üçlü Atar

MK 46 Torpido



İSTİF SINIFI FIRKANTEYN


İstif sınıfı fırkateyn veya diğer adıyla İ sınıfı fırkateyn, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi planlanan dört gemilik bir fırkateyn grubudur. İ Sınıfı Fırkateyn, Ada Sınıfı Korvetlerden edinilen tecrübe ile başta hava savunma harbi olmak üzere denizaltı savunma harbi ve suüstü harbi görevlerini daha etkin olarak icra etmek amacıyla dizayn edilmiş, ağ destekli Komuta Kontrol Sistemi, sensörler ve silahlar ile donatılmış modern bir savaş gemisidir.


İ sınıfı fırkateynler, gelişmiş hava savunma ve su üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve karakol faaliyetlerinin icrasını yerine getirecek. Keşif ve gözetleme, hedef tespit, teşhis ve tanıma, erken ihbar görevleri ile üs ve liman savunması görevlerini gerçekleştirecek.




Toplanda 4 adet İ sınıfı fırkateyn üretililme hedefi olup, isim ve borda numaraları aşağıdaki gibidir.


• TCG İstanbul (F-515)

• TCG İzmir (F-516)

• TCG İzmit (F-517)

• TCG İçel (F-518)


Ada Sınıfı Korvetlerin gelişmiş denizaltı savunma harbi kabiliyetlerine ek olarak daha gelişmiş hava savunma ve su üstü savunma harbi kabiliyetlerine de sahip olan İstif Sınıfı Fırkateynler, MİLGEM Projesinin ikinci adımı olarak hayat geçmektedir. İstif Sınıfı Fırkateyn Projesinin ilk, MİLGEM’in ise 5’inci gemisi olan F-515 TCG İstanbul 23 Ocak 2021 denize indirilmiştir. F-515 TCG İstanbul’un 2023 yılında Türk donamasına teslim edilmesi planlanmaktadır. Asıl üstleniciliğini STM’nin aldığı İSTİF Sınıfı Firkateynler, ADA Sınıfı Korvetlere göre çok daha yüksek yerlilik oranına sahip olması hedefleniyor .


STM Savunma'nın ana yürütücülüğünde ilerletilen MİLGEM Projesi altında ilk olarak TF-100 sınıfı fırkateyn olarak geliştirilen İstif sınıfı, Ada sınıfı korvetin geliştirilmiş dayanıklılık ve çok amaçlı kullanımlar için Mark 41 dikey fırlatma sistemiyle genişletilmiş bir türevidir. Gizli ambargo nedeniyle fırkateynlerde Amerikan yapımı Mk.41 VLS yerine geliştirme sürecinde olan yerli MDAS (Milli Dikey Atım Sistemi) kullanılması düşünülmektedir.






KAYNAKÇA


https://www.stm.com.tr/tr/cozumlerimiz/deniz-projeleri/milgem-projesi

https://www.ssb.gov.tr/Website/ContentList.aspx?PageID=371

https://www.stm.com.tr/tr/cozumlerimiz/deniz-projeleri/i-sinifi-firkateyn


630 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글


bottom of page