top of page

Zırh Delici Tank Mühimmatları





Tanklar savaşlarda hedeflere ağır hasar verebilme maksatlı kullanılıyor. Bu görev dahilinde kimi zaman zırhsız hedeflere karşı atış yapılırken kimi zaman da tankların tıpkı kendi gibi yüksek zırh korumasına sahip diğer tanklara karşı da atış yapılıyor. Bu bağlamda en önemli husus tankın zırhını delmek oluyor ki zırhın ardında korunan tankın; sistemlerine, mürettebatına ve mühimmatına zarar verebilmek sonuç olarak düşmanı saf dışı bırakabilmektir. Tank zırhını delmek için kullanılan taşınabilir anti tank mühimmatlara bir önceki yazıda değinilmişti. Bu sefer ise bir tankın başka bir tankı delmek için kullandığı mühimmatlara değinilecektir. Bu tür mühimmatlar zırhı delmedeki farklı stratejileri ile ayrılıyor. Temelde birtakım mühimmatlar tankın namlusundan atıldıktan sonra zırhta delik açmak için herhangi bir patlayıcı kullanmaz. Tabanca mermilerinin çekirdeğinde olduğu gibi dart ya da çekirdeğin zırha çarpması ve bu yolla zırhtan parçaları koparır ve deler. Ancak bazı mühimmatlar patlayıcı ile desteklenmiştir. Patlayıcı kısım bazı mühimmatlarda zırhta deliş sağlandıktan sonra tankın içinde patlamsı için tasarlanmıştır.






Zırh Delici (Armor Piercing) Mühimmatlar


Zırhı delme maksatlı kullanılan bu mühimmatlar genellikle patlayıcı başlık içermez. Zırhı delebilmesi için sert bir yapıya sahiptir, aynı zamanda zırhı delerken çekirdeğin zırhın içinde ilerleyişini kolaylaştıracak şekilde tasarlanmıştır. İlk temas anında mühimmatın şoku absorbe etmesi için bu tür mühimmatların ucuna çekirdeğe kıyasla daha yumuşak olan metalden yapılmış bir tabaka yerleştirilir. Bu eklentinin olduğu mühimmatlar APC (Armor Piercing Capped) olarak adlandırılır. Mühimmatın aerodinamik yapısını daha iyi hale getirmek için uçakların burun kısmındaki yapıya benzer bir eklenti bazı mühimmatlarda bulunur. Bu eklenti mühimmatın ucuna sivri bir yapı sağlar. Bu balistik eklentiye sahip mühimmatlara APBC (Armor Piercing Ballistic Capped) denir. Her iki eklenti söz konusu ise APCBC (Armor Piercing Capped Ballistic Capped) terimi kullanılır. İçerisinde patlayıcının olduğu modeller de mevcuttur.







1) Balistik etkiyi arttıran eklenti 2) İlk temastaki şoku absorbe eden eklenti 3) Mühimmatın gövdesini oluşturan yapı 4) Patlayıcı 5) Namlunun içerisinde ilerler iken namlu çeperine tutunan kısım 6) Patlayıcıyı tetikleyen tapa 7) Mühimmatın ilerlerken arkasında izbırakmasına yarayan kısım








APFSDS (Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot) Mühimmatlar


Bu tür mühimmatlar tankın namlusundan daha küçük çapta dart benzeri bir yapının zırhı yüksek hızlarda ilerleyerek delmesini amaçlayan bir tasarıma sahiptir. Sabot yapısı dart ile namlu arasındaki çap farkını kapatmak için kullanılır. Mühimmat ateşlendikten bir süre sonra Sabot ayrılır ve dart tek başına hareket eder. Zırha kadar havada mesafe kat eden dart Sabot olmayan mühimatlara göre daha hafiftir. Bunun bir sonucu olarak daha hızlı hareket eder ve çok daha kalın zırhları delebilir. Ancak zırhta deliş sağlandıktan sonra tankın içinde oluşacak olan şarapnel etkisi Sabot olmayan mühimmatlara kıyasla daha azdır. Namludan çıktıktan sonra stabil bir ilerleyiş adına dartın arkasında kanatlar eklenmiştir.



DM33 APFSDS Mühimmatının Leopard 2A4 Tankının Ön Zırhına İsabetinin Bilgisayar Ortamında Simülesi




Yüksek Patlayıcılı Anti Tank Mühimmatlar


Hem zırhı delmek hem de deliş sonrası tankın içinde taşıdığı patlayıcının infilakı ile zarar verebilmek için üretilmiş mühimmatlardır. HEAT (High Explosive Anti Tank) olarak adlandırılır. Patlayıcı kısmın tetiklenmesini geciktirip zırh delindikten sonra patlamayı sağlamak için bazı tapalar kullanılan modeller mevcuttur. Havada ilerlerken daha sabit bir ilerleyiş sağlamak için kanatçıklar eklenmiş olan modelleri HEATFS (High Explosive Anti Tank Fin Stabilized) olarak adlandırılır.



HEAT Mühimmatın Zırha Yakın Yerde İnfilakı ve Zırhı Delmesi





KAYNAKÇA

1.612 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page