21. yüzyılda yaşadığımız dijital devrimle birlikte eğitimden ticarete her alanda bir değişim dalgası yaşanıyor. Bu durumdan kuşkusuz savunma sanayi de etkileniyor. Savunma sanayinde her geçen gün yapay zeka destekli otonom sistemler ve insansız hava araçları gibi yeni nesil teknolojilerin kullanımı artıyor. Bunlardan biri de şüphesiz Kamikaze İHA’lar.
Kamikaze kelimesinin kökeni aslında II. Dünya Savaşı’na kadar dayanıyor.Kamikaze, bu dönemde ABD Deniz Kuvvetleri’ne ağır zayiatlar verdirmek amacıyla gönüllü olarak intihar görevi üstlenen Japon pilotlara ve uçaklara verilen isimdir. Bu uçaklar yoğun mühimmat ve yakıtla donatıldıktan sonra batırılmak istenen geminin güvertesini hedef alır, pike yaparak orada parçalanırdı. Günümüzde ise bu sistem otonom olarak, pilota ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebiliyor.
Yüksek performanslı otonom seyrüsefer ve uçuş kontrol algoritmaları sayesinde etkin görev yapan bu droneların aynı zamanda ikincil zayiatları önlemek için hassas bir vuruş kabiliyetine sahip olmaları; görevi icra etmeden, havada tespit edilip imha edilmemek için de düşük bir radar kesit alanına sahip olmaları gerekiyor. Savunma şirketlerinin günümüzde karşılaştığı en büyük sorun ise bu kadar yüksek teknolojiyi barındıran Kamikaze İHA projelerini maliyetini etkin hale getirmek. Zira bu İHA’lar üstlendikleri görevde kendilerini imha ettikleri için ikinci kez kullanılmaları mümkün değil, dolayısıyla ucuz olmaları gerekmekte.
Kamikaze İHA’lar, tek başlarına kullanılabilecekleri gibi sürü halinde yani birbirleriyle etkileşim halinde ortak görevde de kullanılabilirler. Özellikle sürü halinde kullanıldıklarında hava savunma sistemleri tarafından düşürülme ihtimalleri azalıyor. Etkisiz hale getirilseler dahi karşı tarafa çoktan maddi olarak zarar vermiş olurlar. Örneğin; bin adet drone içeren bir sürü gönderildiğinde ve bu sürü bin adet hava savunma füzesiyle imha edilirse seyrüsefer savunma füzelerinin maliyeti droneların maliyetinden çok daha fazla olduğundan; savunmadaki taraf sürüyü imha etse dahi ciddi bir maddi kayba uğramış olacaktır. Bu nedenle bu sistemlerin imhası için sinyal karıştırıcı kullanılabilir. Sinyal karıştırıcı kullanıldığında bu tarz sistemlerin kontrolü ve kumandası mümkün olmaz, bunun sonucunda da sürü konumlama sistemini kaybeder. Dolayısıyla otonomluklarını GPS olmadan koruyarak kendi içlerinde koordine olabilen sistemler geliştirilmelidir.
Türkiye’de Kamikaze Drone’lar
Türkiye’de mikrodrone ve kamikaze İHA gibi konularda en büyük yatırım yapan şirketlerden biri kuşkusuz STM’dir. Mekanik, donanım ve yazılım tasarımı tamamen STM tarafından geliştirilmiş olan Kargu İHA; üzerinde bulunan elektro-optik keşif ve gözetleme sistemleri ve termal kamerası sayesinde gece-gündüz görev yapabilmektedir.Bu sistem, hareket halindeki veya durağan hedefleri algılayarak teşhis ettikten sonra uygun savaş başlığıyla gerektiğinde nokta atış olarak imha edebilen; sırt çantasında taşımaya ve yer kontrol istasyonu ile kontrole uygun ve savaş alanında kullanıma hazır hale getirilebilecek yaklaşık sekiz kilo ağırlığında portatif bir sistemdir. Eğer ki daha büyük ve daha hızlı hareket eden bir hedef imha edilmek isteniyorsa yine STM’nin geliştirmiş olduğu tıpkı bir havan topu gibi hareket eden sabit kanatlı Alpagu Vurucu İHA’lar da kullanılabilir.
KAYNAKÇA:
コメント