top of page

TUSAŞ AKSUNGUR



Bugün sizlere birçok özelliği bakımından yerli ve milli olanaklar dahilinde tasarlanıp üretilen İHA’larımızdan birini anlatacağız. Söz konusu İHA’mızın adı “AKSUNGUR”. AKSUNGUR, TUSAŞ tarafından şu ana dek geliştirilmiş en büyük İHA’dır. Adını yırtıcı bir kuş türü olan aksungurdan alan modelin; uçak gövdesi, kanat ve iniş takımları gibi fiziksel özellikleri program için yeniden tasarlanmış, geliştirilmiştir. Aviyonik özellikleri bakımından ANKA temel alınarak geliştirilen İHA, ANKA’nın büyütülmüş, kapasitesi arttırılmış, kabiliyetleri üst düzeye çıkarılmış versiyonu olarak da nitelendirilebilir. Bu devasa İHA’nın yapımı 18 ay sürmüştür.


Fiziksel detayları incelemek gerekirse: İHA’mız 24 metre kanat açıklığına, 12 metre uzunluğa ve 3 metre yüksekliğe sahiptir. Boş ağırlığı 1800 kg ve faydalı yük kapasitesi ise 750 kg’dır. AKSUNGUR, 12 km irtifaya çıkabilen, tam yüklü 28 saat; yüksüz olarak ise 49 saat uçabilen bir İHA’dır. AKSUNGUR’un seyir hızı saatte 250 km’ye ulaşırken, menzili ise 6.5 km’dir.


Teknik detaylardan bahsedelim:


1-) Motor: AKSUNGUR’da, ANKA’dan farklı olarak bir değil iki adet motor bulunmaktadır. Bu motorlar yine –ANKA'da olduğu gibi- TEI tarafından milli olanaklar dahilinde geliştirilmiş olan PD-170 turboşarj motorlarıdır. Bu motorların her biri 170 beygir gücüne sahip olup İHA’mızın toplam gücü 340 beygire eşittir. Motor sayısının arttırılmış olması; İHA’nın, gücü ile orantılı olarak yük kapasitesini arttırdı. Kapasitesi artan İHA, daha fazla silah taşıyabilir hâle geldi. Ayrıca daha çok yakıt depolayabileceği için öncekine göre daha uzun süre havada kalabilir oldu.


2-) Silah Taşıma Kapasitesi ve Taşıyabildiği Silahlar: İHA, sağda 3 ve solda 3 olmak üzere toplamda 6 adet silah istasyonu bulundurmaktadır. Bunlar içten dışa doğru 500, 300 ve 150 kg’lık yükleri taşımak üzere tasarlanmıştır. İHA’mızın taşıyabildiği silahları şu şekilde sıralayabiliriz:

• TEBER-81(lazer güdümlü)

• TEBER-82 (lazer güdümlü)

• L-UMTAS

• MAM-L

• MAM-C

• HGK-3 (Hassas güdümlü mühimmat)

• KGK (82) (Kanatlı güdüm kiti)

• Cirit

MALE sınıfı bir İHA olarak tasarlanan AKSUNGUR, ilk uçuşunu 20 Mart 2019’da gerçekleştirdi. 2020 Aralık’ta seri üretime giren AKSUNGUR, tıpkı ANKA-S SİHA modeli gibi -satcom sistemi sayesindehaberleşme uydularının kapsama alanı dahilinde harekât yapabilmektedir.


AKSUNGUR, Turkcell tarafından sağlanan “mobil data” özelliği ile herhangi bir doğal afet esnasında baz istasyonu olarak çalışabilecek bir platformdur. Ülkemizdeki deprem sıklığı ve belli periyotlarla bazı büyük depremlerin meydana geliyor olması göz önünde bulundurulduğunda İHA’ya eklenen bu özelliğin acil durumlarda ne kadar faydalı olabileceği rahatlıkla anlaşılabilir.


AKSUNGUR, KKTC ve Doğu Akdeniz gibi kritik öneme sahip bölgelerde Türkiye çıkarlarının korunması adına pek çok görevi üstlenebilecek kapasitede bir İHA’dır. Deniz yüzeyinin taranması, istihbarat, denizaltı tespiti ve hareketleri, gemi avı gibi görevleri yerine getirebilir. Taşıyabildiği MAM-C, MAM-L ve çok daha etkili, uzun menzilli MAM-T mühimmatı ile hava savunma yeteneği düşük hücumbot, fırkateyn ve denizaltılarına ciddi hasar verebilir. ANKA altyapısı ve oldukça uzun saatler havada kalabilme özelliği ile eskisine göre çok daha geniş alanların taranması sağlanabilir. Denizlerde AKSUNGUR sayesinde deniz karakol uçakları ile helikopterlere olan ihtiyaç azalmış, deyim yerindeyse donanmamız da rahat bir nefes almıştır.


AKSUNGUR görevlerinden ilkini Adana’da gerçekleştirmiştir. TUSAŞ’ın Ankara’daki merkezinden Adana Şakirpaşa Havalimanı’na uçarak görev süresince orada konuşlanmış ve Adana’da ısı ölçümleri yaparak ormanlık alanları taramış, yangın riskinin yüksek olduğu bölgeleri tespit ederek olası felaketlerin önüne geçmiştir.


İlk AKSUNGUR SİHA 20 Ekim 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmiş olup AKSUNGUR’un ilk kullanıcısı yukarıda belirttiğimiz görevinden de anlaşılacağı üzere T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’dır.



KAYNAKÇA:

https://www.tusas.com/urunler/iha/yuksek-faydali-yuk-kapasitesi/aksungur https://tr.wikipedia.org/wiki/TUSA%C5%9E_Aksungur https://www.savunmasanayist.com/aksungur-iha-envantere-girdi/ https://www.defenceturk.net/deniz-ve-hava-kuvvetlerine-aksungur-siha-teslimati https://shiftdelete.net/deniz-kuvvetleri-yeni-anka-ve-aksungur-ihalari-teslim-aldi https://tolgaozbek.com/savunma/turk-savunma-sanayi/kotil-tusas-5-aksungur-teslim-etti/

295 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page