top of page
Yusuf Ziya Yılmaz

TF-2000 HAVA SAVUNMA HARBİ MUHRİBİ (HSHM)



(TF-2000 Muhribi Tasarım Maketi)


Bu blog yazımızda sizlere donanmamızın ilk hava savunma harbi muhribi olacak, %85 yerlilik oranına sahip olacağı öngörülen TF-2000 çok amaçlı hava savunma muhribimizi tanıtacağım. MİLGEM projesinin 3.fazı kapsamında 7 adet inşa edilmesi planlanan TF-2000 muhribinin ilk sinyalleri 20 Eylül 2013 tarihli Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında gelmiştir. Bu toplantıda Türk donanmasının bir hava savunma muhribi platformuna ihtiyaç duyduğuna, MİLGEM projesi kapsamında yürütülecek projenin tasarım, inşa ve seri inşa olmak üzere 3 aşamadan oluşacağına karar verilmiştir. Proje yıllar içerisinde birçok tasarımsal ve donanımsal değişikliklere uğramıştır ancak 6 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen 2024 yılının ikinci Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından tasarlanan TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribinin inşasına nihayet yakın bir zamanda ASFAT ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında başlanacağı açıklanmıştır. 



Modern savaş gemilerinde radar, füze sistemleri ve elektronik harp sistemleri toplam maliyetin yaklaşık %50'sini oluşturur. TF-2000 muhribi de sahip olduğu bu alt sistemler, sensör ve silah sistemleriyle beraber maliyet açısından 1-1,5 milyar dolar bandına çıkarak TCG Anadolu ile birlikte donanmamızın en pahalı platformlarından bir diğeri olmaya aday. Geminin sahip olacağı kesinleşen teknolojilerine ayrı parantez açarak öncelikle teknik özelliklerinden, teknolojilerinden, silah ve sensör sistemlerinden, son olarak da TF-2000 muhribinin Mavi Vatan’da bize ne gibi kabiliyetler katacağından bahsedeceğim.




(TF-2000 Muhribinde Yer Alacak Sistemler)


 

Teknik Özellikler:

  • Tam Boy: 149m

  • Azami Genişlik: 21.3m 

  • Draft: 5.75m

  • Deplasman: 8300 ton

  • Azami Sürat: 26+ knots

  • İntikal Sürati: 17 knots


Sensör Sistemleri:

  

 1)Milli Çok Amaçlı Faz Dizili Radar (ÇAFRAD) 


Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribinin ana sensörü olarak ASELSAN tarafından geliştirilen çok amaçlı faz dizili radar projesidir. TF-2000’in en büyük caydırıcı unsurlarından biri olan ÇAFRAD’ın Uzun Menzilli Radarı sayesinde TF-2000, 450 km mesafeden hedef tespiti yapabilirken 150 km mesafede ise Aydınlatma Radarı devreye girerek aydınlatma yapabilme kabiliyetine erişecek. Buna ek olarak daha küçük hedeflerde ise ÇAFRAD’ın diğer bir radarı olan Çok Fonksiyonlu Radar devreye girerek 150 km mesafede hedef tespiti yapabilecek. ÇAFRAD sayesinde TF-2000, 450 km mesafede hedef tespiti yapabilirken 150 km mesafeden itibaren de hedefi takip etme ve imha etme kabiliyetlerine sahip olacak.





(ÇAFRAD Radar Sistemi)



  2)Milli Torpido Karşı Savunma Sistemi 


TF-2000’de hangi Torpido Karşı Savunma Sistemi kullanılacağına dair kesinleşmiş bir bilgi bulunmamakla birlikte Aselsan tarafından geliştirilen HIZIR Su üstü Torpido Karşı Savunma Sistemi olası adaylar arasında.

TF-2000 muhribinde bir Torpido Karşı Savunma Sistemi bulunacak olması gemiye, su üstünden veya su altından yaklaşan torpidoların uzaktan tespiti, izlenmesi ve sınıflandırması konusunda birçok kabiliyet kazandıracaktır.






(Torpido Karşı Savunma Sistemi Simülasyon Görüntüsü)



  3)Milli Kızılötesi Arama Takip Sistemi (KATS)

TF-2000 muhribinde kullanılacak Kızılötesi Arama Takip Sistemi kesinleşmemekle beraber PİRİ – Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi yer alacağı öngörülüyor.

PİRİ Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi, TF-2000’e hava ve deniz araçlarını ve füzeleri tespit ve takip, çok sayıda hedefin eşzamanlı tespit ve takibi, pasif olarak arama ve takip gibi fonksiyonlar kazandıracaktır.




(Piri-Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi)


  

  4)Diğer Sensörler


TF-2000’de yer alacak diğer sensörler Milli Elektronik Harp Sistemi, Milli Elektro-Optik Dayrektör, Milli Lazer ET Sistemi, Milli Lazer İkaz Sistemi, Milli Çekilebilir DÜFAS, Milli Bütünleşik Sonar Sistemi olarak belirtilebilir.

Bu gibi sensör teknolojilerinde hangi sistemlerin kullanılacağı çoğunlukla gizli tutulmakla birlikte TF-2000’in çok katmanlı savunma kapasitesini büyük ölçüde güçlendireceklerdir. Elektronik harp sistemleri, gemiyi radar, iletişim ve füze sistemlerine karşı savunarak, füze saldırılarını engelleme veya yanıltma yeteneği sağlayacak. Elektro-optik ve kızılötesi sensörler, düşük irtifalı ve gizli tehditleri tespit ederek, hedef doğruluğunu artıracak. Lazer ET Sistemi ve Lazer İkaz Sistemi, füze savunması için lazer tabanlı savunma sağlar. DÜFAS ise denizaltılar ve torpidolar gibi su altı tehditlerinin uzun mesafelerden tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca, Bütünleşik Sonar Sistemi, gemiye denizaltı tehditlerini tespit etme ve izleme kabiliyeti kazandırarak, denizaltı savunmasını güçlendirecek.





(CENK 3 Boyutlu AESA Radarı)



Silah Sistemleri:


  1)Milli Dikey Atım Sistemi (MİDLAS)


ROKETSAN ve ASELSAN tarafından ortak geliştirilen Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS), savaş gemilerinde kullanılan farklı çeşitlerdeki güdümlü mermileri ateşlemeyi sağlayan bir elektromekanik ateşleme sistemidir. Sistem, farklı güdümlü mermi çeşitlerini sıcak veya soğuk fırlatma yöntemlerini kullanarak fırlatma yapabilmektedir. MİDLAS, sahip olduğu çoklu hücre yapısıyla satıhtan havaya, satıhtan satıha, satıhtan karaya ve torpido tipindeki güdümlü mermileri aynı anda ya da tekli olarak farklı hedeflere ateşleyebilme kabiliyetlerine sahiptir. TF-2000 Muhribinde baş tarafta 32 hücreli, orta kısımda ise 64 hücreli olmak üzere toplam 96 adet MİDLAS hücresi bulunacak. Orta irtifa hava savunması için Hisar D RF, yüksek irtifa hava savunması için ise SİPER füzeleri kullanılacak. Bu dikey atım lançer sisteminden aynı zamanda kara hedeflerine karşı kullanılabilen “Yerli Tomahawk“ olarak da bilinen GEZGİN seyir füzesi ve su üstü harbinde harekât ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilmiş ATMACA gemisavar füzesi de ateşlenebilecek. 

TF-2000, sahip olduğu en büyük caydırıcı unsurlardan biri olan bu dikey atım lançer sistemi ve ateşleyebildiği füzelerle birlikte 1600km ye kadar olan kara hedeflerine etkili atışlar yapabilecek. 






(TCG-İstanbul Fırkateyninden MİDLAS ile Ateşlenen HİSAR-D RF Füzesi Atışı)




  2)Milli Namlulu Yakın Hava Savunma Sistemi (GÖKDENİZ)


ASELSAN tarafından geliştirilen ve başlangıçta KORKUT-D ismiyle piyasa sürülen Yakın Hava Savunma Sistemimiz GÖKDENİZ, ABD’nin tüm dünyaya ihraç ettiği ve hemen hemen her deniz platformunda kullandığı Phalanx yakın hava savunma sistemini ambargo uygulayarak artık Türkiye’ye ihraç etmeyeceğini duyurması üzerine geliştirilmiştir. Phalanx’ın aksine GÖKDENİZ, yine ASELSAN tarafından geliştirilen parçacıklı mühimmat ATOM 35 ABM mermilerini kullanmaktadır. ATOM 35 ABM mühimmatı hedefe çok yakın bir noktada saçmalara ayrılarak hedefin üzerinde adeta bir mermi bulutu oluşturur. Bu da GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sisteminin daha az mühimmat harcayarak, diğer bir deyişle daha az bir maliyet ile hedefleri daha etkili bir şekilde imha etmesini sağlar. Etkili menzili 4 km olan GÖKDENİZ sisteminin ana hedefi ise konuşlandırıldığı platformu hedef alan anti-gemi füzelerini imha etmektir. 





(Yakın Hava Savunma Sistemi - GÖKDENİZ)





(ATOM 35 ABM Mühimmatı ile Yapılan Atış)

  


  3)Diğer Silah Sistemleri


TF-2000 gemisinin baş kısmında bir adet 127mm Ana Batarya Topu, orta kısmında ise Milli Stabilize Otomatik Top ve Milli Torpido Kovan Sistemi bulunacaktır. Ana Batarya Topu, uzun menzilli ve saldırılara karşı yüksek dayanım gösterebilen hedeflere karşı etkili bir güç unsurudur. Stabilize Otomatik Top (STOP) sistemi, yüksek hareket kabiliyeti ve yüksek hassasiyet seviyesiyle kısa ve orta menzildeki asimetrik hedeflere karşı hızlı reaksiyon gösterilmesini sağlar. Torpido Kovan Sistemi ise gemide, denizaltı gibi su altı tehditlerine karşı caydırıcı bir unsur olarak görev alır.






(Fransız GİAT Üretimi 100 mm Donanma Topu)



İnsansız Sistemler ve Hava Araçları:


TF-2000 HSH Muhribinde, hem saldırı amaçlı Sarfedilebilir İnsansız Deniz Aracı (Kamikaze İDA) hem de savunma amaçlı tasarlanan SAPAN Drone’ları için baca çevresinde dört adet SAPAN Seyyar Drone Sistemi Lançeri yer alacaktır. SAPAN adı verilen bu küçük drone’lar, gemisavar güdümlü mermi (G/M) tehditlerini fiziksel temas yoluyla etkisiz hale getirmek amacıyla tasarlanmıştır. Tehdit algılandığında, gemi çevresinde bir savunma kalkanı oluşturulması hedeflenmektedir. Her biri ayrı lançerlerden fırlatılacak 30-40 adet döner kanatlı SAPAN Drone’u (Döner Kanatlı Sürü İHA), gemi çevresinde uçuş yaparak koruma sağlayacaktır. Bu drone’lar, tehditleri kinetik enerji veya doğrudan temas yoluyla etkisiz hale getirecek şekilde geliştirilmektedir.


(



Kamikaze İnsansız Deniz Aracı ULAQ-KAMA)



TF-2000 gemisinde kıç kısımda bir adet 15 tonluk Orta Yük Nakliye Helikopterinin gece-gündüz iniş ve kalkış yapabileceği bir platform da yer alacak. Buna ek olarak gemide, 10 tonluk 2 adet SeaHawk helikopteri ile keşif ve taaruzi maksatlı döner kanatlı 2 adet GİHA’nın (Gemiye Konuşlu İnsansız Hava Aracı) konuşlanabileceği, servis alabileceği bir hangar da yer alacaktır. Bu hangarda yedek silah cephaneliği ve JP-5 yakıt ikmal imkanı da bulunacaktır.


(



Özel Kuvvetlere Ait S-70 Helikopteri TCG-Gelibolu Fırkateynine İniş Yapıyor.)

                               


Ek Özellikler:


Gemi mürettebatının 180-210 personel civarında olacağı öngörülüyor. TF-2000 muhribinde Ana Tahrik Sistemi olarak 2 LM2500 Gaz Türbini ve 2 Dizel Makinadan oluşan CODOG konfigürasyonu kullanılacak. TF-2000’de kullanılacak olan Savaş Yönetim Sistemi ise HAVELSAN firması tarafından geliştirilen, sahip olduğu ağ örgüsü sayesinde Türk Deniz Kuvvetlerine ait birçok geminin ve denizaltının birbirleriyle aynı ağda haberleşmesini sağlayan Ağ Destekli Veri Entegre (ADVENT) Savaş Yönetim Sistemidir. 






(ADVENT Savaş Yönetim Sistemi Simülasyon Görüntüsü)



TF-2000 HSH Muhribinin Mavi Vatan İçin Önemi


TF-2000 projesi, Türkiye’nin hava savunma yeteneklerini deniz ortamına taşımayı hedefleyen oldukça stratejik bir girişimdir. Sahip olduğu sensör ve silah sistemleriyle beraber Türkiye’nin hava savunmasının denizlerden kademeli olarak başlamasını sağlayacak önemli bir caydırıcı unsurdur. Aşağıdaki görselde Karadeniz’e iki adet, Adalar denizine bir adet, Akdeniz’e iki adet TF-2000 konuşlandırıldığında ÇAFRAD radarı sayesinde Türkiye’nin hava savunma kabiliyetinin ne denli arttığını görmekteyiz.







                                                                                  

TF-2000 projesinin donanmamız açısından bir diğer önemi ise henüz konsept tasarım aşaması devam eden ve ilerleyen süreçlerde donanmamıza dahil olacak olan Milli Uçak Gemimiz (MUGEM). Uçak gemileri ana fonksiyonları itibariyle öz savunması yetersiz platformlar olduğundan dolayı her daim yanlarında kendilerine eşlik edecek hava savunma kabiliyeti yüksek, caydırıcı deniz platformları barındırmalıdır. TF-2000 ise bu ihtiyaçları doğrudan karşılayabilecek etkili bir güç unsurudur. Bu bakımdan TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi projesi, Türk Deniz Kuvvetleri için bir tercih değil bir zorunluluk haline gelmektedir.






(MUGEM Projesi Tasarım Maketi)








Kaynakça:


Yazılar:




Görseller (Sıralı Şekilde):








157 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page