top of page
Yazarın fotoğrafıMuhammed Ali Mecdiyeli

HÜRJET



TUSAŞ tarafından tasarlanan Hürjet, yetkililer beyanına göre önemlidir. Bu önemin başlıca sebebi, başarılı sonuçlar alınan ve yeni sürümlerle sürdürülen HÜRKUŞ ile çalışmaları devam eden Milli Muharip Uçak Projesi arasındaki sanayi geçişini sağlayacak olmasıdır .Geçen Haziran son montaj aşamasına gelen HÜRJET, yıl sonunda hangardan çıkacak. HÜRJET’in, yer testlerinin ardından 18 Mart 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. Hürjet, jet eğitim ve yakın hava destek uçağı olacak şekilde tasarlandı. Normalde bu göreve uygun olarak; T-38 ve F5 kullanılmaktadır ancak bu uçakların nesli 2.ile 3. nesil arasında olup gelişen havacılık sektörüne uygun pilotaj eğitimi verememektedir. Uçakların modernizasyonlar ile yeni nesil uçaklara uygun eğitim verecek kabiliyete sahip kılınsa da bunun sonu vardır. BU sebeplerle Türkiye tek motorlu iki kişilik bir uçak olan Hürjet’i tasarlamıştır. TUSAŞ tarafından tasarlanan ve üretilecek olan uçak bazı dişli rakiplere sahip. Hürjet’in rakipleri; Boeing T-X (İlk Uçuş: 2016, ABD), KB SAT SR-10 (İlk Uçuş: 2015, Rusya), HAL HJT-36 Sitara (İlk Uçuş: 2003, Hindistan), KAI T-50 (İlk Uçuş: 2002, Güney Kore), M-346 Master (İlk Uçuş: 2004, İtalya). Hürjet ve rakiplerinin kıyaslanması tablo halinde şu şekildedir:


Tabloya baktığımızda Hürjet’in rakiplerine kıyasla küçük olmadığını görürken menzil konusunda önde olduğunu diğer konularda ilk 3 sıralamasına girdiğini görmekteyiz ki burada diğer iki uçağın Amerika ve Kore üretimi olması Hürjet’in güçlü bir rakip olduğunu göstermektedir.


Hürjet, 1 adet General Electric F404 turbofan motor sayesinde 19.200lb itkiye sahip olarak rakiplerinin çoğunu geride bırakmaktadır. 2721Kg faydalı yük taşıyacak olan Hürjet hava-hava, hava-kara mücadelesinde etkin şekilde bulunabilecektir. Hürjet, milli silahlara uygun olarak tasarlanmış olarak; havadan havaya Gökdoğan füzesi, havadan havaya Bozdoğan füzesi, SOM seyir füzesi, minyatür bomba, Sarb-83, HGK-3, KGK-83, KGK-82, Teber-82 mühimmatları kullanabilecektir.

Hürjet sahip olduğu aviyonikler sayesinde eğitilen pilotların 4.-5. nesil ve sonrası uçakların sahip olacağı aviyoniklere alışmasını sağlayacak. Hürjetin özelliklerin bir kaçı şu şekildedir;

  • Baş Üstü (Head-Up) Göstergesi (HUD)

  • Kaska Monteli Gösterge (Opsiyonel)

  • Tam Otorite, Dijital Kontrollü Uçuş Sistemi

  • Gelişmiş İnsan Makine Arayüzü, F-35 ve MMU için Asgari Alışma Zamanı

  • Intra & Inter Veri Linki

  • Gece Görüş Uyumlu (AJT, LIFT)

  • Havada Yakıt İkmali

  • Zarf Koruma

  • Gömülü Taktik Eğitimi ve Canlı Sanal Yapıcı Eğitim Sistemleri

  • Otonom Operasyonlar için APU

Rakiplerine kıyasla etkin ve dişli bir rakip olan, taşıdığı yüksek faydalı yük miktarı ve kullanacağı milli silahlarla etkin bir unsur olan Hürjet projesinin maliyeti 600 milyon dolar olup kazandırdığı tecrübelerle de paha biçilemez olacaktır.



Kaynakça:


117 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANKA TUSAŞ

Comments


bottom of page